הַבֶּמוּס פָּאפָּאם Habemus Papam יש לנו אפיפיור

שיתוף:
כמה זמן ממתינים, עד שיצא עשן לבן?
על טקס הקונקלווה הארוך ביותר בהיסטוריה,
על העיר ויטרבו,
העיר עכו,
ועל קהילה שקבלה החלטה ונהגה באומץ.

היום התחיל, בקפלה הסיסטינית בוותיקן, טקס בחירת אפיפיור חדש, "טקס הקונקלווה" Conclave – צירוף שתי מילים בלטינית, "באמצעות מפתח". המשמעות היא, שנועלים את דלתות הכניסה לקפלה ולמועצת הקרדינלים היושבת בקפלה, אסור לצאת ולנהל דיאלוג עם החוץ. זוהי מועצה של 133 קרדינלים מרחבי העולם ולבחירת אפיפיור נדרש שני שליש מהקולות. כל קתולי יכול להיבחר, אבל לרוב נבחר אחד ממועצת הקרדינלים.
 
העיר ויטרבו, המוקפת בחומה, ממוקמת צפונית לעיר רומא, כשעה וחצי נסיעה. העיר הייתה מרכז אטרוסקי חשוב לפני שנפלה לידי הרומאים במאה ה-4 לפנה"ס. במלחמת העולם השנייה ספגה העיר מהלומה קשה, אך מאז שוחזרו בנייני האבן האפורים מימי הביניים. בימי זוהרה הייתה גם למושב אפיפיורות.
ארמון האפיפיורים Palazzo dei Papi, הוא המונומנט ההיסטורי החשוב ביותר של העיר ויטרבו על הלוג'ה היפה והמקושטת שלו, הוא סמל העיר. הארמון נבנה כאשר האפיפיור אלסנדרו הרביעי העביר את הקוריה של רומא, לעיר. הוא עבר לעיר ויטרבו בשנת 1257 בגלל אלימות שהתחוללה נגדו ברומא והארמון נועד לשכן אפיפיורים כמעון כפרי וכמקום מפלט בזמני משבר ברומא. ארמון הבישוף של העיר הורחב, כדי לתת לאפיפיור מקום הולם לפעילות ומגורים. הארמון מעניין במיוחד בתפיסתו את עקרונות האדריכלות הצבאית, הציבורית והנזירית – הן משתלבות כאן ביחד. ויטרבו נותרה מושב האפיפיור במשך עשרים וארבע שנים מ-1257 עד 1281.
 
בין היתר נבנה אולם גדול שקיבל את השם "אולם הקונקלווה", מאחר וכאן נערך טקס בחירת האפיפיור הארוך ביותר בכל הזמנים; 33 חודשים, 1006 ימים וכמעט 3 שנים, בין 1271-1268.
מסוף 1268 לא ישב אפיפיור על הכס הקדוש, מאחר והקונקלווה נמשכה ונמשכה, הקרדינלים לא הצליחו להגיע להחלטה. היו חילוקי דעות בין הקרדינלים הצרפתיים לקרדינלים האיטלקיים, בגלל מתח פוליטי, כל צד רצה שיבחר אפיפיור מהארץ שלו.
 
לאנשי ויטרבו נמאס, מאחר והם היו צריכים לספק את כל מה שהקרדינלים היו צריכים במשך תקופה מאוד ארוכה. ההחלטה נתקבלה כאשר תושבי העיר הרסו את הגג מעל "אולם הקונקלווה", לדבריהם, "כדי לאפשר להשפעות אלוהיות לכוון ביתר קלות את דיוניהם" ומנעו מהמועצה מזון מלבד לחם ומים. 3 ימים מאוחר יותר נבחר האפיפיור גרגוריוס העשירי.
זה קיבל את הבשורה בעכו, כאשר היה במסע הצלב השמיני לארץ הקודש. לפני שהאפיפיור הנבחר עזב את עכו, הוא נשא דרשה שבה אמר, בין היתר, "אם אשכחך ירושלים תשכח ימיני, תדבק לשוני לחיכי אם לא אעלה את ירושלים על ראש שמחתי".
 
בכל שנה אני מבקרת בעיר ויטרבו, בטיול שלי שקראתי לו "החיוך האטרוסקי". ניפגש?
 
   
ברוכים הבאים!
תמונה של רחל ספיר

רחל ספיר

מרצה. מספרת סיפורים

פעם מזמן מזמן, אחרי ארוחת השבת, אבא היה מספר לנו סיפור. כשהוא סיפר, הזמן עצר מלכת, לא עניין אותי שום דבר, הייתי מרותקת. סיפורים מופלאים, ספק אמיתיים, ספק בדיוניים, אבא שלי היה מספר הסיפורים. היום כשאומרים עלי "את לא רק מרצה, את מספרת הסיפורים", אני חושבת על אבא, מבחינתי שם הכל התחיל. ספור הוא כמו חץ שננעץ עמוק בלב, שם הוא נשאר…

צרו איתי קשר

להזמנת הרצאה/סדרה, או ליצירת קשר מוזמנים לכתוב לי

הרצאות שצפית בהם לאחרונה
לא נצפו עדיין הרצאות באתר
טיולים
עוד מאמרים שאולי יעניינו אותך